Zinal 2008

Dit jaar was ik voor de eerste keer bij de yogaconferentie in Zinal. Het was een bijzondere week waar ik veel heb geleerd. Ik wil graag een aantal ervaringen en leermomenten delen.

Yoga en uitademen.

Elke ochtend heb ik de ochtendles van Monika Burton uit Engeland gevolgd. De lessen waren pittig, maar ook bijzonder ontspannen. De reden hiervan was dat alle bewegingen werden gedaan op een uitademing. Dus niet zoals ik heb geleerd de beweging in de houding op een inademing en uit de houding op een uitademing. Ook de buikspieren kwamen veel aan bod. Een voorbeeld van een buikspieroefening op de uitademing:

Ga liggen. Adem in. Adem uit en breng de rechterarm naar achteren. Adem in. Adem uit en breng de rechterarm omhoog. Adem in. Adem uit en breng de arm naar achteren en je rechterbeen omhoog. Adem in blijf even in deze houding. Adem uit en breng de arm naar achteren en de been naar beneden. Herhaal weer op een uitademing. Herhaal daarna ook aan de andere zijde.

Zoals ik heb ervaren is de oefening hierdoor eigenlijk heel eenvoudig.

Yoga en ontspannen

De bijscholing heb ik gedaan bij Rita Gras. Het thema was xe2x80x9cde kunst en kunde van het ontspannenxe2x80x9d. Het waren zeker de meest ontspannen lessen van Zinal. De lessen bestonden namelijk voor een groot deel uit het ervaren van een ontspanning gegeven door Rita of een deelnemer. In de lessen was aandacht voor het gebruik van taal, soorten ontspanningen en inzicht in het aanbrengen van de verschillende elementen in ontspanning als visueel, auditief, gevoel en de reuk en smaak. Het doel was om inzicht te krijgen in je eigen ontspanningen en het verkrijgen van tools om zelf een goede ontspanning te kunnen maken.

Daarnaast heeft Rita uitleg gegeven over hoe om te gaan met cursisten met het prikkelbare darm syndroom en welke oefeningen daarvoor geschikt zijn.

Mantraxe2x80x99s

Tijdens deze week is door het Savita team (www.savita.cz) veel prachtige muziek gemaakt en veel mantraxe2x80x99s gezongen. Wat ik heel bijzonder vond was een workshop waarin mantraxe2x80x99s werden gekoppeld aan pranayama-oefeningen.

Wij zijn gestart met de mantra xe2x80x98om aim hrim klim cchamuidavei vicche namahaxe2x80x99, gevolgd door een brastika, nog een keer de mantra en dan nogmaals de brastika-ademhaling. Deze mantra was om energie op te wekken voor de meditatie. Om te harmoniseren en weer terug te komen in het dagelijkse leven zongen we vervolgens de mantra xe2x80x98om shrim hraim dum durgam devin sharavatam prapadyexe2x80x99.

Daarna hebben we de mantra xe2x80x98om namo bhagavate rudrayxe2x80x99 gezongen, gevolgd door een kapalabatti, nogmaals de mantra en nogmaals de kapalabatti. Dit om obstakels te verwijderen van wie wij werkelijk zijn, zodat we door konden gaan met de volgende mantra xe2x80x98om namah shivayaxe2x80x99. Met deze mantra laten we God toe. Om weer in balans te komen zijn we gexc3xabindigd met de mantra xe2x80x98om namo narayanayaxe2x80x99.

Verslavingen en verlangens

Peter Marchand heeft uitgelegd dat het in de tantra gaat om het genieten. Sterke verlangens zou je volledig moeten bevredigen om het verlangen te laten verdwijnen. Dit staat in contrast met verslavingen, die niet gaan om kwaliteit maar om kwantiteit. Goede regel om verslavingen te voorkomen is om je af te vragen xe2x80x98wordt ik er gelukkig van voor, tijdens en na?xe2x80x99

Philippe Djoharikan vertelde over de weg van de yoga en dat om van verslavingen af te komen er vier stelregels zijn.

1. Goed ademen. Dit is het ademen door de neus.

2.Goed drinken. Dit is het drinken van water. En niet het drinken van alcohol en koffie.

3. Goed eten. Dit is sattvisch eten. Het is in ieder geval niet het eten van rood vlees en fast food.

4. Goed je tijd indelen. Dit gaat erom hoe ziet je dagindeling eruit. Dus minimaal gebruik van tv en internet. Bij voorkeur natuurlijk het doen van yoga.

Beide lezingen gehoord is het aan jezelf om je eigen weg te kiezen, die van de tantra of de yoga.

Conclusie

Het was een week van leren, tot mijzelf komen, maar bovenal zeer ontspannend. Zeker voor herhaling vatbaar.