Yogalessen

Gevoel voor yoga Lessen in Hatha yoga

WAT IS YOGA?

Yoga komt uit het oude India. Yoga betekent in essentie het in balans brengen van lichaam en geest. Er zijn verschillende soorten yoga, maar de bekenste vorm in het Westen is de Hatha yoga. Dat is de yoga die wordt gedaan door het beoefenen van lichaamsoefeningen (asana’s) en ademoefeningen (pranayama).

Ook in de Hatha yoga zijn weer verschillende stromingen, denk daarbij aan Klassieke yoga, Iyengar yoga of Kundalini yoga. Maar bij alle stromingen gaat het over hoe je met de lichaamshoudingen je lichaam en geest in balans brengt.

In mijn lessen komen ook deze lichaamshoudingen en ademoefeningen aan bod, mits het past binnen jouw mogelijkheden. Voor mij is yoga niet het kunnen staan op je hoofd, maar het kunnen voelen van je lichaam. Dus ben je in staat om te voelen of je lichaam uit balans is? Pas als je dat kan voelen, kan je ook je lichaam weer in balans brengen.

Daarom wordt in de lessen veel aandacht besteed aan het navoelen. Dus hoe voelt je lichaam voor de houding? Hoe voelt je lichaam tijdens de houding? En hoe voelt je lichaam na het doen van de houding?

Maar het belangrijkste van mijn lessen is wel dat yoga leuk is. Het is niet zo dat je oefeningen "moet" doen en dat het slecht is als je bijvoorbeeld niet op je hoofd kan staan. Kan je een bepaalde houding niet, dan kijk ik of er een alternatieve houding mogelijk is. Door goed te voelen, ben je aanwezig in het hier en nu.

Alleen als je aanwezig kunt zijn in het hier en nu, dus niet in het verleden of de toekomst kan je in balans komen. Als je in balans bent, kan je de wereld beter aan en ben je minder vatbaar voor bijvoorbeeld stress.

THEMA’S IN DE LESSEN

In elke les staat een gegeven centraal in de les. Dat kan zijn aandacht in de rug, volledig ademen, kracht opbouwen of liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf. Dit is ook afhankelijk van waar er behoefte aan is.

Er zijn vier basisthemaxe2x80x99s die in de lessen terugkomen. De themaxe2x80x99s komen terug in de lessen door het doen van oefeningen die daarbij kunnen helpen.

Het eerste thema is balans en aarden. Door in balans te komen en door aardende oefeningen te doen, kom je meer met beide benen op aarde in plaats van met je hoofd in de wolken.

Het tweede thema is ademen. De adem en gevoelens zijn nauw verzonden. Als je beter met de adem kan omgaan, kan je ook beter met emoties omgaan.

Het derde thema is wapenen en sterk zijn. Dit gaat over het zoeken naar de kracht in jezelf.

Het vierde thema is liefde voor jezelf. Als je jezelf accepteert zoals je bent en jezelf waardeert om wie je bent, kan je ook van een ander houden.

WIE BEN IK?

Mijn naam is Annemarie Dijk en ik doe al ruim 15 jaar aan yoga. Na een lange wereldreis besloot ik in 2003 om zelf een opleiding te gaan doen voor yogalerares. Tijdens mijn reizen ben ik in India, Nepal, Nieuw-Zeeland en Guatemala hiertoe gexc3xafnspireerd.

Ik heb de opleiding gevolgd bij de Stichting Yoga en Vedanta. Deze opleiding is erkend door de Vereniging voor Yogaleerkrachten Nederland en de Europese Yoga Unie. Ik ben aangesloten bij de Vereniging voor Yogaleerkrachten Nederland.

MIJN LESSEN

Wanneer? Woensdagavond 20.30 tot 21.45 uur

Waar? In het Yogahuis, Bakenesserstraat 12 te Haarlem

Prijs? Per les xe2x82xac 8,50. Een proefles is xe2x82xac 5,–.

In de lessen wordt hatha yoga gegeven. Dat is yoga waarbij diverse lichaamshoudingen (asana’s) worden aangenomen. Ook komen er ademoefeningen (pranayama) aan bod. Alle oefeningen worden gedaan op een rustige manier voor zover dit past binnen jouw mogelijkheden. Er wordt veel aandacht geschonken aan het voelen van je lichaam tijdens en na de oefening. Ben je gexc3xafnteresseerd en wil je meedoen met een proefles neem dan contact met mij op:

www.gevoelvooryoga.nl

annemarie-dijk@freeler.nl

Tel. 06-11057779

Eén gedachte over “Yogalessen”

 1. Beste Annemarie,

  Dank je wel voor het delen van jouw lessen en ervaringen in deze ruimte.

  Ik heb veel aan jouw uitleg van de asana’s en waardeer enorm jouw persoonlijke toevoegingen in de manier waarop je deze oefeningen in de les toepast.

  Op dit moment volg ik het 3e jaar van de opleiding voor yogadocente en – net als je het gedaan hebt- doe ik dat bij de Stichting Yoga & Vedanta.

  Ik vind jouw weblog fantastisch. Het inspireert me.

  Nogmaals bedankt.
  Namaste.

  Isaura Schoorl-Bautista.

Reacties zijn gesloten.