Yogales 16 maart 2016

Dit was alweer de laatste les van de derde serie van dit seizoen. We hebben voor de laatste keer de zonnegroet gedaan. Lukt het je om de zonnegroet te integreren in je dagelijkse leven?

Verder hebben we een visualisatie-oefening gedaan met de 5 zintuigen. Hoe ziet jouw huis van de 5 zintuigen eruit? De Efteling heeft haar eigen invulling gegeven aan het huis van de 5 zintuigen.

het huis van de 5 zintuigen

1. Vipassana Ademoefening 10
2. Zonnegroet Losmaakoefening 20
3

Oefeningen vanuit de zonnegroet:

Virabdrasana 1

Parsvottansana

Staande houdingen 30
4 Boom Evenwichtshouding 35
5 Ardha Matsyendrasana Zittende torsie 40
6 Boot Oefening voor buikspieren 45
7

Makarasana Zeehond

Liggen op de buik handen onder voorhoofd.

Op inademing kom omhoog met bovenlichaam.

Achteroverbuiging 50
8 Sprinkhaan Achteroverbuiging 55
9 Boog achteroverbuiging 60
10 Jatthara parivrttanasaan liggende wervelkolomdraai Torsie 65
11 Het huis met de zintuigen Eindontspanning 75

 

 

Het huis met de zintuigen

 

(eerst enige ontspanning)

 

Stel je voor dat je een prettig landschap wandelt, bijv. een bos. Je ruikt alles om je heen, je hoort de geluiden, je voelt de wind licht langs je wangen strijken. Het is een mooie dag.

 

Je wandelt over een pad met kiezels. Voel hoe je hierop loopt. Hoe zet je je voeten neer? Hoe is je ademhaling?

Het pad gaat over in een pad met houten stammetjes. Hoe is je ademhaling nu? Hoe zet je je voeten neer?

Dan gaat het snel, verandert het pad in een zandpad. Hoe klinken je voeten nu? Hoe is je ademhaling? Hoe beweeg je je armen in harmonie met je stappen?

 

Het pad leidt naar een huis. Je bent er welkom. Het is het huis van de zintuigen. De deur staat open en brengt je in een grote hal met vijf deuren. Op de eerste deur staat de kamer van het kijken. Ga maar binnen en kijk maar eens wat je hier aantreft. Hoe zijn de kleuren? Wat zie je allemaal? Hoe voel je je hier en wie zijn er nog meer? Of ben je alleen?

 

Dan keer je terug naar de hal en ga je de tweede kamer binnen. Dat is de kamer van het luisteren. Wat hoor je hier? Hoe zijn de geluiden? Hoe voel je je hier? Zou je langer willen blijven of ben je nieuwsgierig naar de andere kamers?

 

Weer ga je naar de hal en dan naar de kamer van het voelen. Hier kun je van alles aanraken en voelen, de muren, de wanden. Zijn ze hard of zacht, warm of koud, glad of juist hobbelig? Hoe voel je je hier?

 

Ga terug naar de hal om naar de volgende kamer te gaan. Dat is de kamer van de geuren. Hier ruik je van alles. Vreemde geuren, opwindende geuren, oude geuren, vertrouwde geuren van lang geleden. Soms komen hier ook oude beelden bij.

 

Dan ga je terug naar de hal en naar de laatste kamer. De kamer van de smaak. Hier kun je van alles proeven. Zoet en zout, zuur en bitter, noten, taart, kazen, brood, vruchten te veel om op te noemen en terwijl je geniet, merk je ook geuren, want de kamers van geur en smaak zijn met elkaar verbonden. Hoe voel je je hier? Kun je en durf je te genieten?

 

Dan ga je terug naar de hal en overdenk je welke kamer je het meest aanspreekt.

 

Wetend dat je altijd naar dit huis kunt terugkeren, verlaat je het huis. Buiten schijnt de zon. Het lijkt wel of je alles nu beter ziet, meer hoort, beter ruikt.

Je gaat weer terug over het pad met het zand, het pad met de boomstammen, het pad met de kiezels, terug naar waar je vandaan bent gekomen.

Als je bent aangekomen kun je je voorbereiden om weer helemaal terug te komen. Je voelt je dan uitgerust en helemaal ontspannen, zo ontspannen dat je weer naar verlangt om weer actief te worden.

 

Ik zal je daarbij helpen door te tellen van 1 tot 5 en bij 5 ben je fit en klaarhelder wakker.

De eerste tel is 1 en je gaat helemaal wakker worden.

Twee je bent wakker.

Drie je doet je ogen weer open.

Vier je rekt alles lekker uit.

Vijf je bent weer helemaal fit en klaar helder wakker!