Yogacongres 2017

Afgelopen twee dagen was ik op het jaarlijkse congres van de Vereniging yogadocenten Nederland. Twee dagen vol met yoga en nog meer yoga. Twee heerlijke dagen van ontspanning.

De dag over kashmir yoga van Koos Zondervan stond in het teken van doorgeven van de kennis zoals hij heeft ontvangen van Jean Klein. Over hoe je door het gebruiken van de tastzin een hoger spiritueel niveau kan bereiken. De beste houding daarvoor is de sidhasana of padmasana (zitten in kleermakerszit of lotushouding). We deden daarvoor verschillende houdingen op de heupen te openen en de bekken te verruimen.

De ochtend over restorative yoga van Diana van der Gaast was totale ontspanning. Een paar houdingen met bolsters om alles in lichaam te ontspannen.

De middag Iyengar yoga van Pascal Poell was herkenbaar met wat ik de eerste jaren dat ik begon met yoga heb geleerd. Met heel veel precisie in de houding. Met touw, rolletje van een deken en bolster liet hij mij in virasana (diamantzit) zitten met zowel de tenen als hielen tegenelkaar. Ik voelde direct effect in de oplijning van mijn hele lichaam.

Verder gewandeld door het bos, ontspannen bij een klankschaalconcert en gezellig bijpraten met mijn yogavriendinnen.

Al met al een fijn weekend met veel inspiratie voor mijn eigen yogalessen. En volgend jaar mogen jullie allemaal mee naar het congres, omdat het een jubileumjaar is en ook niet leden van de Vereniging yogadocenten Nederland welkom zijn…

Yogales 10 mei 2017

Nr. Omschrijving Min.
1. Meditatie 10
2.

Losmaakoefeningen uit de kundalini voor de lever de dikke darm en de maag

1.       Kleine spreidstand en buig vanuit het middel naar rechts, naar links, naar voren en naar achteren en weer omhoog en herhaal.

2.       Kleine spreidstand en draai bovenlichaam rond vanaf de heupen.

3.       Ga staan; til armen op en pak ellenbogen voor je borst, leun achterover en breng armen omhoog.

4.       Ga staan pak ellenbogen voor je borst en hurk, kom staan, hurk etc.

5.       Blijf staan en draai grote cirkels met de armen naar achteren. (handen met vuisten)

6.       Sta op de bal van de voet en breng eerst de een en dan de andere voet naar voeren met schuifelende beweging

7.       Lig op de grond en rek uit. Buig de knieën om beurten en laat ze de grond raken aan de andere kant van het gestrekte been; neem de arm been.

8.       Kom in de spinx en schop de hielen tegen je billen.

9.       Kikkerhouding (hurkzit) en zet vingers op de grond. Adem in en til de billen op (strek benen) en adem krachtig uit en kom terug naar de kikkerhouding.

10.   Ga staan en ga dan zitten met gekruiste benen. Herhaal 4x.

11.   Ga liggen en benen gestrekt, pak de voeten. Krul de tong aan zijkanten op. Adem in door de mond en adem uit door de neus.

12.   Ga zitten armen gebogen voor de borst vingertoppen tegen elkaar en strek linker arm en strek rechterarm en wissel af

13.   Blijf zitten adem in en maak rug hol en adem uit maak rug bol

14.   Blijf zitten en maak vuisten en breng armen omhoog met snelle beweging en de handen terug op schouderhoogte.

15.   Blijf zitten; armen over elkaar op hartcentrum en buig hoofd naar rechts, naar midden naar links en weer naar het midden.

30
3. Dragon 35
4. Boomhouding 40
5. Ardha chandrasana met blok 45
6

Dvipada pitham

Lig op rug benen gebogen

Adem in en til bekken en strek armen naar achteren

Adem uit en trek knieën naar de buik

50
7 Vishouding 60
8 Keuze variaties schouderstand 65
9 Savasana met keuze voor rolletje onder rug of schouders 75