Warm-koud

Hot yoga deden we afgelopen woensdag. Niet omdat ik mijn yoga-concept heb veranderd, maar omdat het de heetste avond ooit was dat ik yogales heb gegeven. Bikram is de bekendste yoga-docent die van hot-yoga een yogatrend heeft gemaakt. Brikam-yoga is een gepatenteerde serie van yogahoudingen die worden uitgevoerd bij een temperatuur van 40 graden. Achterliggend idee is dat de spieren soepeler zijn bij een hoge temperatuur. Een andere trend in yogaland is het opzoeken van de kou. Wim Hof, the Iceman, doet ademoefeningen in ijsbaden, omdat het goed zou zijn voor het immuunsysteem.

Zoals het voor elke yogatrend geldt, blijf goed naar je eigen lichaam luisteren en kijk wat goed voor jou is, misschien de hitte van Bikram of de koude van de Iceman of gewoon ‘yoga van Annemarie’ in een ‘normale’ temperatuur. Just listen to your own body.

zonnebloem

Nr. Omschrijving Min.
1.

Zitten en voelen van de beweging van de adem in de buik: het rijzen en dalen

Handen in namaste voor de borst en strek armen omhoog.

En buig dan naar voren.

10
2

Zittende losmaakoefeningen:

-voeten: naar voren en trek

-voeten naar binnen en buiten

-buig been en draai rondjes met je voet

-buig been en zet handen op onderbeen en buig en strek het been

-maak heup los door wiegen van het been in de armen

-halve lotus?

-baddha konasana

20
3

Staande houdingen

-tadasana

-tennisballen massage voor de voeten

-adem in en kom op de tenen armen omhoog en rek uit; adem uit en buig je benen; armen langs knieën; adem in strek armen omhoog (stoel).

-adem in til been gestrekt omhoog, open je armen zijwaarts; adem uit en kom naar voren, been naar achteren en armen naar voren.

30
4. Uttanasana; buig voorover; pak je ellebogen of zet handen onder de voeten. 35
5.

Houdingen op handen en knieën:

-kat

-ronddraaien heupen

– variant van chakravakasana: handen en voeten, linkerhand 10cm voor linkerschouder; rechterhand onder rechterschouder; adem in en strek rechterbeen naar achteren; adem uit en buig bovenlichaam naar voeren en zet rechterknie 10cm achter linkerknie

-hond

45
6.

Oefeningen op de buik:

-dynamische cobra

-variant ardha shalbahasana: lig op buik; hoofd opzij, armen langs lichaam; adem in en til borst omhoog, armen zijwaarts en rechterbeen; kom naar beneden; herhaal 8x en daarna met linkerbeen.

55
7.

Liggende houdingen voor de rug

-krokodil

-apasana: lig met beide knieën gebogen; adem uit en trek knieën naar de borst; adem uit en breng knieën naar voren.

65
8. Savasana; ontspannen 75