Vishuddha chakra

Inleiding

De vijfde chakra is de keelchakra of halschakra of vishuddha-chakra. Vi betekent zeer en shudda zuiver. De energie die via de lagere chakraxe2x80x99s opstijgt wordt hier gezuiverd. De keelchakra is gelegen in de plexus cervicalis, de keel. Precies gezegd het kuiltje aan het bovenste einde van het borstbeen, waar deze in het bovenlichaam overgaat.

In xe2x80x99t kort

Element: ether

Zintuig: gehoor

Gevoelsorgaan: de oren

Kleur: blauw

Mantra: Ham

Trefwoorden: Polariteit spreken- horen, communicatie, gehoorzamen, zelfbeheersing

Themaxe2x80x99s: zelfdiscipline en communicatie

Karakterisering en grofstoffelijk lichaam

De vijfde chakra leidt ons naar onze innerlijke waarheid en reguleert onze communicatie. Het bepaalt onze verbale expressie en zingen. De Vishuddha-chakra helpt om het woordbewustzijn te ontwikkelen. Mensen met een goed ontwikkeld keelchakra kunnen goed spreken en winnen gemakkelijk iemands vertrouwen. De vijfde chakra verbindt het hartcentrum met de voorhoofdschakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Deze chakra stemt ze op elkaar af. Deze chakra schept ruimte en overzicht, waardoor de essentie van emotie kan worden ontdekt. Het zuivert de emoties uit de onderste chakraxe2x80x99s richting boven zodat we met onze emoties kunnen omgaan.

De keelchakra is niet alleen de plaats van het spreken en de communicatie, maar ook die van het horen en gehoorzamen. Hier luisteren we heel nauwgezet naar de stem van binnen en buiten, zodat we weten wat er van ons verlangd wordt en vervolgens duidelijk uiten wat we van onze wereld verwachten. De keelchakra regeert dus over de verbale en non-verbale communicatie. Communicatie, scheppingskracht, onthechting, en zuivering zijn belangrijk voorwaarden voor spirituele ontwikkeling. Om bewustzijnsniveau te bereiken is het nodig om stilte en ruimte te crexc3xabren. Dit kan door te luisteren.

Deze chakra heeft een relatie in het lichaam met de eerste vijf nekwervels, stembanden, nek, oren en schildklier. Het proces dat daarbij hoort is spraak maar ook stilte. De Vishuddha-chakra reguleert de schildkier en de keelzenuwvlecht (plexus laryn gealis). Het belangrijkste afscheidingsproduct van de schildklier, te weten thyroxine heeft invloed op de groei en stofwisseling.

Tips:

xc2xb7         Doe regelmatige vijfde chakra-oefeningen.

xc2xb7         Zing, lees voor en vertel verhalen.

xc2xb7         Breng je gevoelens onder woorden.

xc2xb7         Houd een dagboek bij.

xc2xb7         Draag geregeld fonkelend blauwe kleding en slaap onder blauw beddengoed.

xc2xb7         Bij overactiviteit: zwijg en vast (evt.), leer te luistern, doe meditatie- en bewustzijnsoefeningen voor de keelchakra.

xc2xb7         Bij onderactiviteit: speel toneel, doe schreeuwoefeningen, schrijf brieven aan mensen aan wie je iets wil zeggen (en verbrand ze evt.)