Veranderen

Veranderen of transformeren?

Hoe opent je hart voor geluk?

Wat is veranderen? De Van Dale geeft aan dat het betekent xe2x80x98anders wordenxe2x80x99 of xe2x80x98anders makenxe2x80x99. Iedereen verandert. Als ik naar mij zelf kijk, zie ik dat ik ook verander.

Zo verandert iedereen.

Maar door meditatie verandert er meer. Dan zou je het transformeren kunnen noemen. De Van Dale geeft voor transformeren aan dat dit betekent xe2x80x98van gedaante doen veranderenxe2x80x99. Nu verander je door mediteren niet uiterlijk van gedaante maar wel innerlijk.

Met meditatie is het namelijk mogelijk om je bewustzijn te transformeren. Anders genoemd door meditatie train je je hart. Maar wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat?

Bewustzijn is een ander woord voor de xe2x80x98geestxe2x80x99. Sommigen voelen de geest tijdens mediteren als een energie in de hartstreek.

Bewustzijn is het xe2x80x98wetenxe2x80x99.

xe2x80x98Wetenxe2x80x99 is dat je onderscheid kunt maken in verschillende gemoedstoestanden. Het gaat daarbij om gemoedstoestanden die onheilbaar zijn als verlangen, haat, angst en zinsbegoocheling. Maar ook om gemoedstoestanden die juist heilbaar zijn zoals opmerkzaamheid, mededogen, liefdevolle vriendelijkheid en wijsheid.

Hoe kan je nu door meditatie transformeren? Dat is door het observeren van het hart en de geest om heel nauwkeurig te zien wat wat is. Door het zorgvuldig oefenen van deze observaties ontwikkel je een onderscheidende wijsheid, zodat je zelf begrijpt welke mentale gesteldheden xe2x80x98onvaardigxe2x80x99 zijn, dus welke lijden tot gevolg hebben en welke gesteldheden xe2x80x98vaardigxe2x80x99 zijn en dus tot geluk lijden.

Door dit observeren transformeert je bewustzijn, train je je hart en opent je hart voor geluk.

Het volgende gedicht geeft aan het belang van transformeren en laat zien dat er anders niets verandert.


Als ik blijf kijken

Zoals ik altijd heb gekeken

Blijf ik denken

Zoals ik altijd heb gedacht

Als ik blijf denken

Zoals ik altijd heb gedacht

Blijf ik geloven

Zoals ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven

Zoals ik altijd heb geloofd

Blijf ik doen    

Zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen

Zoals ik altijd heb gedaan

Blijft mij overkomen

Wat mij altijd overkomt.