Uit de wolken naar de aarde (mam 10 september 2007)

Kennen jullie het dat je druk bent in je hoofd? Ik heb dat bijna altijd, de hele dag door; ik moet voor mijn werk veel in mijn hoofd zijn, veel nadenken, dingen opschrijven en dingen regelen. Maar ook thuis kan ik druk zijn in mijn hoofd; nadenken over alle dingen die ik nog moet doen. Ik heb het ook tijdens het mediteren dat ik druk ben in mijn hoofd; juist op maandagavond. De maandag is een drukke dag op mijn werk en dus sxe2x80x99avonds zit ik vaak te denken xe2x80x98oh ja ik moet voor die zaak dat nog doenxe2x80x99, xe2x80x98 heb ik dat wel goed gedaan?xe2x80x99 ect.

Hebben jullie dat ook? Of zijn jullie altijd rustig, gericht tot inkeer, met de aandacht geheel naar binnen?

??? Vast niet!

Hoe doe je dat dan, zorgen dat je minder in je hoofd bent? Ik denk dat het belangrijk is dat je zorgt dat je voldoende aardt. Daar bedoel ik mee dat je voldoende in contact bent met de aarde. Dus met aandacht in de voeten in plaats van in het hoofd. Hoe doe je dat? Dat kan door elke dag een stukje te wandelen, maar daar is de loopmeditatie ook belangrijk voor. Het lopen is niet om even de benen te strekken, nee het is ook meditatie net als zitmeditatie, alleen dan in beweging. Als je met aandacht in je voeten bent tijdens het lopen, is het makkelijker om niet in het hoofd te zijn. Dat kan je doen door te zijn in je voeten, in je voetzolen of door het benoemen van wat je doet (links gaat zo, rechts gaat zus, heffen, plaatsen of heffen, bewegen, plaatsen).

Ga nu eens met aandacht naar je voetzolen. Voel je je voetzolen? Voel je je voeten? Dat is misschien moeilijk als je zo zit. Om jullie je voeten te laten voelen wil ik dit niet vertellen, dat is weer te veel zijn in het hoofd, maar wil ik jullie graag laten voelen.

Kom maar staan. Doe je sokken uit; dus je staat op blote voeten. Je voeten staan recht op de vloer. Voel je voetzolen in contact met de vloer. Kan je dit voelen? Wat voel je? Zijn je voeten koud of zijn ze warm? Zit er gevoel in je voeten?

Dan wil ik gaan springen. Kleine sprongetjes. Dat doe je alleen als je denkt dat je dat aan kan. (let op de veiligheid!). Kom dan weer staan. Voel weer die voetzolen.

Dan gaan we grote sprongen doen- weer voelen- nog een keer kleine sprongen. Navoelen.

Ga dan weer zitten. Neem het gevoel van aarding mee in je meditatie en kijk of je minder in je hoofd bent.

Ben je overigens net zo druk in je hoofd als anders, is dat natuurlijk niet erg. Dan accepteer je dat en laat je de gedachten er zijn.