Svadhisthana chakra (tweede chakra)

De tweede chakra heet ook wel de geslachtschakra of heiligbeenchakra. Het Sanskriet woord Svadhisthana kan worden vertaald als verblijfplaats van hetzelf, bekoorlijkheid of zoet maken. De ligging is op de geslachtsorganen.

In xe2x80x98t kort

Element: water

Zintuig: smaak

Kleur: oranje

Mantra: Van

Endocriene klieren: eierstokken (vrouw), testikels (man)|

Hormonen: geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron bij de vrouw, testosteron bij de man

Trefwoorden: polariteit mannelijk-vrouwelijk, seksualiteit en relatie, sociale contacten, eerste bewustzijnsvorming, zintuiglijke ervaring en de lichamelijke beleving van vreugde.

Karakterisering

Als centrum van de vrouwelijke energie maakt de tweede chakra voortplanting, geboorte en nieuwe creaties mogelijk. De belangrijkste themaxe2x80x99s van deze chakra zijn: seksualiteit, creativiteit, fantasie, scheppende levensenergie en zinnelijkheid. Het hoofdthema van de tweede chakra is de polariteit van mannelijkheid en vrouwelijkheid die door een derde element kan worden opgeheven, bijvoorbeeld door een relatie of de macht van de liefde die beide polen verbindt en laat versmelten. Het thema is daarbij bewustzijn ten aanzien van de ander in je relatie als de seksuele bewustwording. Het is daarmee mede verantwoordelijk voor de vreugde en leed van de menselijke seksualiteit. In deze chakra staat de ander en sociale contacten en de seksuele drift centraal. Het element water symboliseert beweeglijkheid, flexibiliteit, en houdt verband met de stroom des levens.

Grofstoffelijk lichaam

De hele voorkant van het bekken en de liezen horen bij deze chakra, evenals de polsen, enkels en de bal van de voet. De spieren die bij dit chakra horen hebben een relatie in het lichaam met het heiligbeen, de twee onderste lendenwervels, genitalixc3xabn, tong, geslachtsklieren en alle vloeistoffen van het lichaam. Het element water correspondeert met lichaamsfuncties die met vloeistof verband houden: circulatie, urineafscheiding, seksualiteit en voorplanting.

Tips

xc2xb7         het doen van 2e chakra-oefeningen, waaronder meditatie- en ademhalingsoefeningen;

xc2xb7         bespreek relatieproblemen ophartig en probeer ze op te lossen;

xc2xb7         stel duidelijke grenzen;

xc2xb7         mediteer over eigen mannelijke of vrouwelijke kant;

xc2xb7         draag oranje ondergoed;

xc2xb7         beoefen sport.