Stilte inleiding Mam 7 april 2008

Ik wil graag iets vertellen over stilte. Of het gebrek aan stilte. Immers in onze wereld is er eigenlijk altijd wel iets te horen of te zien. Televisie, radio, het geluid van autoxe2x80x99sxe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6

Ik zelf heb moeite met als het niet stil is. Ik kan enorm chagrijnig worden als ik veel lawaai hoor of heel veel dingen zie. Zo heb ik moeite met winkelen op een zaterdagmiddag of boodschappen doen in een supermarkt vlak voor Pasen. Met andere woorden ik heb moeite met prikkels. Ik heb dan ook vaak behoefte aan rust en stilte waar anderen activiteiten xe2x80x9cgezelligxe2x80x9d vinden.

Wat is eigenlijk stilte?

Als je kijkt op internet zegt Wikepedia over stilte:

Stilte: Stilte is de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. Stilte kan echter ook als beklemmend of bedreigend worden ervaren.

Doordat ik behoefte heb aan stilte zal wel de reden zijn waarom ik het prettig vind om te mediteren. Het is eigenlijk ook een behoefte aan spirituele stilte.

Wat is spirituele stilte?

Dat is de aandacht die normaal naar buiten is gericht, te richten naar binnen.

Hoe doe je dat eigenlijk? Dat kan door het voorkomen dat indrukken die via onze zintuigen binnenkomen ook de geest bereiken. Je zou kunnen zeggen door de zintuigen op slot te doen.

Om prikkels door het zien buiten te sluiten kan eenvoudig door de ogen te sluiten. De oren sluiten is moeilijker, maar dat kan door het mediteren op een stille plek. Maar spirituele stilte is ook niet spreken of luisteren.

Dat laatste (niet spreken) heb ik zelf een paar keer in praktijk gebracht tijdens een stilteretraite. Dat is een paar dagen mediteren op een stille plek in de natuur en dan tijdens deze dagen niet praten. Ik vind het heerlijk om een paar dagen lang niet te praten of te luisteren. Het geeft mij heel veel rust en om mij weer de mogelijkheid om op te laden voor de xe2x80x9cnormale wereldxe2x80x9d.

Maar wat als je mediteert op een stille plek met je ogen dicht? Gedachten blijven dan ook binnen komen. Hoe ga je dan om met de gedachten? Gedachten blijven immers komen. Er zijn drie stappen mogelijk.

  1. Loslaten. Dus observeer de gedachte, maar raak er niet bij betrokken.
  2. Waarnemen. Dat is ook plezierige gedachten vasthouden, zodat er geen plaats is voor onplezierige gedachten.
  3. Inspecteren. Dat is trachten te achterhalen wat schuil gaat achter de gedachten. Als je de oorzaak hebt gevonden van een onplezierige gedachte, zal deze voorgoed verdwijnen.

Wellicht dat het voor jou mogelijk is om te kijken tijdens deze meditatie om je gedachten los te laten, waar te nemen of te inspecteren.


Gedicht over stilte van Roeland de Looff

Het is beter om te zwijgen,

het is beter om niet te praten,

het is beter naar stilte te luisteren,

want daarin ligt waarheid.

Woorden bedriegen,

ze kunnen de waarheid niet bevatten.

Alleen in stilte is waarheid,

het antwoord kan alleen in de stilte gevonden worden.

Luister daarom naar de stilte diep van binnen,

luister naar je eigen God,

open je voor zijn wijsheid

en voel zijn licht.