Sahasrara chakra

Inleiding

De zevende chakra is de kroonchakra, schedelchakra, duizendbladige lotus, Sahasrara-chakra. De Sahasrara-chakra zit op de bovenkant van de schedel bij de fontanellen. Hier bevindt zich de bewustzijnstoestand van absolute vrijheid.

In xe2x80x99t kort

Kleur: kleuren van de regenboog, wit licht

Mantra: Om

Trefwoorden: universeel bewustzijn, licht, xc3x9cbermensch (godmens)

Karakterisering en grofstoffelijk lichaam

De Sahasrara-chakra hangt samen met spiritualiteit en verlichting. De themaxe2x80x99s van deze chakra hebben altijd te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt.

In de Sahasrara-chakra bereikt men de onsterfelijkheid. Er is in deze toestand geen enkele activiteit van de geest, geen kenner, geen kennis, en iets dat gekend kan worden. Kennis, kenner en dat gekend kan worden vallen samen en worden bevrijd. Samadhi is de zuiverste gelukzaligheid van de volstrekte bewegingloosheid.

De Sahasrara-chakra is niet met enig deel van het zenuwstelsel of bepaalde klieren verbonden. Dit energiestelsel bevindt zich buiten de omtrek van het lichaam boven de kruin van het hoofd. Het enige lichaamsdeel wat hiermee wordt geassocieerd is de epifyse, de pijnappelklier. Ze fungeert als meetinstrument voor licht, als inwendige klok en kalender. Door de secretie van haar hormoon melatonine in de bloedbaan speelt de epifyse een regelende rol in alle lichaamsfuncties. Ze regelt onder meer de voortplanting, de lichamelijke groei en de lichaamstemperatuur; via de laatste bexc3xafnvloedt ze tevens het slaapritme. Verder reguleert de klier de bloeddruk, de motorische activiteiten, het immuunsysteem en onze stemmingen, evenals de groei van tumors.

Tips

xc2xb7         Mediteer.

xc2xb7         Visualiseer de regenboog of de kleur purper.

xc2xb7         Visualiseer de toekomst.

xc2xb7         Vertoef in de buurt van bevrijde leraren.