Over Vipassana en geduld Mam 01-12-2008

Passana betekent zien, begrijpen van de werkelijkheid

Vipassana betekent het zien van de werkelijkheid in je zelf

Ik wil een geleide meditatie gaan doen waarin we oefeningen in het zien van de werkelijkheid in jezelf. Dat op de vlakken lichaam, adem en de mind.

Ga goed zitten. Ik zal rondlopen om te kijken of je rechtzit. Als je het vervelend vind om aangeraakt te worden, steek dan je hand op.

Aandacht voor de lichaamshouding.

Daarna een bodyscan.

Daarna aandacht op de adem

Tot slot op de gewaarwordingen in het hoofd, gevoelens, gedachten.

Je neemt waar en je bent niet je lichaam, je adem of je gevoelens.

Blijf zo zitten terwijl we overgaan naar de stiltemeditatie, waarin je dit voor jezelf kan blijven oefenen. Voordat we dit gaan doen, lees ik eerst nog een verhaaltje voor over hoe moeilijk het is en dat je geduld moet hebben.

Blijven mediteren

Een moderne meester beschreef hoe de Boeddha zijn monniken had aangemoedigd door te verklaren dat degenen die toegewijd oefenden beslist in zeven dagen verlicht zouden worden, of , als het niet in zevendagen was, dan in zeven maanden of zeven jaar.

Een jonge Amerikaanse monnik hoorde dat en vroeg of dat nog steeds gold.

De meester, Ajahn Chah, beloofde dat als de jonge monnik slechts zeven dagen lang zijn volledige aandacht erbij hield, hij verlicht zou worden.

Opgewonden begon de jonge monnik aan zijn zeven dagen, om slechts tien minuten later zijn aandacht te verliezen.

Hij concentreerde zich weer en begon opnieuw aan zijn zeven dagen, om zich andermaal te verliezen in andere gedachten- wellicht wat zou gaan doen na zijn verlichting.

Steeds opnieuw begon hij aan zijn zeven dagen en telkens dwaalden zijn gedachten af. Een week later was hij niet verlicht, maar zich terdege bewust geworden van zijn gebruikelijke fantasiexc3xabn en dagdromerij- een zeer leerzame manier om de eerste stappen te zetten op het pad naar werkelijk ontwaken.