Nadi’s

Nadixe2x80x99s

Nadixe2x80x99s zijn energiekanalen in het lichaam. Er zijn in totaal 72.000 nadixe2x80x99s. Door de nadixe2x80x99s stroomt prana.Het is een netwerk van fijnmazige energie die begint in de navelchakra en zich verspreidt over het gehele lichaam.

De drie belangrijkste nadixe2x80x99s zijn de sushumna, ida en pingala.

Sushumna

De sushumna is centraal gelegen en loopt langs de ruggengraat. De sushumna ontspringt in de muladhara-chakra, loopt langs de romp omhoog en doordringt het verhemelte aan de onderzijde van de schedel en komt uit in de zenuwknoop van duizend nadixe2x80x99s boven in de schedel, die ook de duizendbladige lotus wordt genoemd. Deze nadi splitst zich in twee vertakkingen: xc3xa9xc3xa9n aan de voorzijde en xc3xa9xc3xa9n aan de achterzijde, te weten de ida en pingala. Ida en Pingala kruisen elkaar steeds in de chakraxe2x80x99s en draaien zo in een spiraal om de Sushumna, de hoofdnadi, die fysiek overeenkomt met het ruggenmerg en midden door de wervelkolom.

Ida

In de ruimte links buiten de ruggengraat ligt de ida. Ida is de drager van de lunaire stromen. Ida is vrouwelijk van aard, opslagplaats van de levengevende, moederlijke energie. Ida is voedend en reinigend. De linkerkant is magnetisch, vrouwelijk, visueel en emotioneel van aard.

Ida stelt de negatief geladen energiestroom voor, die correspondeert met de maanenergie en het vrouwelijke. Deze stroom begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het linkerneusgat.

Pingala

Pingala is het rechterkanaal en drager van de solaire stromen. Hij is mannelijk van aard, een opslag van destructieve energie. De rechterkant is elektrisch, mannelijk, verbaal en rationeel van aard. Het maakt het fysieke lichaam dynamischer en efficixc3xabnter, en geeft meer vitaliteit en mannelijk kracht.

Pingal is de positief geladen energiestroom die correspondeert met de zonne-energie en het mannelijke; hij begint onder aan de wervelkolom en eindigt in het rechterneusgat.

Kundalini

De kosmische levensenergie wordt voorgesteld als een opgerolde slang, die onder aan de wervelkolom ligt te slapen xe2x80″ de Kundalini of Kundalini-shakti. Door het beoefenen van yoga wordt de kracht van de slang opgewekt en via de afzonderlijke chakraxe2x80x99s naar boven geleid. Stroomt de energie ongehinderd door de nadixe2x80x99s, dan kan de kracht van de slang optimaal xe2x80x98opstijgenxe2x80x99. Dit zorgt voor een goede gezondheid, maar ook de mogelijkheid om verbinding te kunnen maken met het kosmische bewustzijn (Shiva).