Muladhara chakra

De onderste chakra heet ook wel wortelchakra. Mula betekent in het Sanskriet de wortel en adhara levensbelangrijk orgaan. De wortelchakra ligt in het stuit- en kruisbeen, dus onder aan de wervelkolom. De Muladhara-chakra is de basis en de wortel van het energiesysteem van de chakraxe2x80x99s.

In xe2x80x98t kort

Element: aarde

Zintuig: reuk

Kleur: rood

Mantra: Lam

Lichaamsdelen: neus, voeten en benen, wervelkolom, nagels, tanden, botten, darmen

Lessen: aarding, activiteit, lichaamsbewustzijn

Karakterisering

Deze chakra houdt verband met het fundamenteelste van alle instincten: zelfbehoud. Het is deze aarde-chakra dat ons met beide benen op de grond houdt. Dit energiecentrum xe2x80x98aardtxe2x80x99 ons. Het verbindt ons met de natuur en de aardbodem. De wortelchakra heeft dus te maken met zaken als zekerheid, stabiliteit, overleven, wortelen en aarden. Deze chakra voedt lichaam, ziel en geest met levensenergie en garandeert het overleven; daarmee hangen zelfbehoud en het instandhouden van de soort samen. De wortelchakra bepaalt tot op grote hoogte over de mate van energie waarover we beschikken voor het leiden van ons leven. Het is verantwoordelijk voor onze lichamelijke kracht en vitaliteit. Materixc3xable overvloed, een juiste beroepskeuze, een veilig thuis en een stabiele gezinssituatie zijn de zichtbare resultaten van een (energie)vol wortelchakra.

Grofstoffelijk lichaam

De eerste chakra correspondeert met de vaste delen van het lichaam, vooral het beenderstelsel, de dikke darm en het stoffelijke lichaam. Deze chakra levert energie aan de dikke darm, de botten, de benen en de voeten. Het afdalende deel van de dikke darm, de endeldarm en de anus zijn de xe2x80x98werkorganenxe2x80x99 van de eerste chakra. De producten van de aarde die we als voedsel tot ons nemen, worden deels in de dikke darm tot afvalstoffen verwerkt. In de vorm van ontlasting geven we aan de aarde terug wat we eraan hebben genomen. Het kennisorgaan is de neus. Deze chakra reguleert het reuk- en smaakzintuig.

Deze chakra is ook verantwoordelijk voor stress en de relatie met de nieren en dan vooral de bijnieren, die de hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol produceren. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de xe2x80x98vechten-of-vluchtenxe2x80x99-reflex. Bij stress worden deze hormonen voortdurend aangemaakt waardoor je niet tot rust kan komen. Veel xe2x80x9cmodernexe2x80x9d ziekten zijn terug te voeren op een verstoorde muladhara.

Tips

xc2xb7         Doe 1e chakra oefeningen (oefeningen met aandacht voor voeten, benen en bekken).

xc2xb7         Let op de signalen van je lichaam.

xc2xb7         Accepteer fouten.

xc2xb7         Neem tijd voor bezinning.

xc2xb7         Aardende hobbyxe2x80x99s als tuinieren, pottenbakken, koken, recrexc3xabren in de natuur of joggen.

xc2xb7         Bezoek de sauna.

xc2xb7        Draag rode kleren.