Manipura Chakra

Inleiding

De derde chakra is de navelchakra of zonnevlechtchakra of de manipura-chakra. Manipura kan worden vertaald als schitterend juweel of met edelstenen gevuld. In de yoga is de Manipura-chakra de belangrijkste plek voor het opslaan van energie, van waaruit de levensenergie, prana, door het lichaam verdeeld wordt.

In xe2x80x98t kort

Element: vuur

Zintuig: gezichtsvermogen

Kleur: geel

Mantra: Ram

Endocriene klier: pancreas

Hormonen: insuline, glucagon

Trefwoorden: polariteit goed- kwaad, ik (ego), wilsvorming, macht, schaduw, de ontdekking van het volle spectrum van gevoelens, reflectie op passie.

Karaktisering en grondstoffelijk lichaam

De locatie is de solar plexus, de zonnevlecht, de epigastrische zenuwknoop. De gewrichten en met name de kniexc3xabn en ellebogen hebben te maken met het derde chakra, Het element vuur zorg voor de spijsvertering en opname van voedsel. Het derde chakra zorgt voor een goede spijsvertering van eten en van de indrukken die je opdoet en het omzetten in levensenergie. Alle inwendige organen zijn aan het derde chakra verbonden. De manipura-chakra is een krachtcentrum. De ligging op de solar plexus representeert het handelen, de wil en de vitaliteit.

De navelchakra staat voor wil, gevoel, macht en identiteit. Deze chakra zorgt er mede voor dat het ego op een gezonde manier kan groeien, waardoor het zich in de wereld goed staande kan houden. Deze chakra heeft te maken met het vermogen om jezelf te leren kennen en je bewust te worden van je persoonlijke interesses. De energie van de navelchakra komt tot uiting in de wens dat te doen wat je zelf wilt en waardoor je je talenten kunt ontwikkelen, maar ook in alles wat met beweging, emoties en levendigheid te maken heeft, kortom in het opdoen van nieuwe ervaringen.

Maar de met het element vuur verbonden Manipura-chakra hangt niet alleen samen met het thema energie en levendigheid, maar ook met bijvoorbeeld medeleven en warmte.

De werkorganen zijn de benen, kniexc3xabn, onderbenen en de voeten. Het gevoelsorgaan zijn de ogen.

Dankzij het licht dat het vuur verspreidt is het mogelijk om te zien. Hierdoor zijn we in staat om letterlijk en figuurlijk onze horizon te vergroten. En om de horizon te kunnen vergroten moeten we gebruik maken van onze voeten en benen.

Tips

xc2xb7         Werk aan je schaduwkanten; wordt je bewust van je eigen donkere kanten.

xc2xb7         Uit je agressie op een speels of sportieve manier (bijv. vechtsport).

xc2xb7         Draag ondergoed in een warme gele kleur of slaap onder een dekbed in deze kleur.

xc2xb7         Mediteer over een brandende kaars of beschouw meditatief een open vuur.

xc2xb7         Beoefen sport.

xc2xb7         Doe derde chakra oefeningen.

xc2xb7         Train je doorzettingsvermogen.