Les 5 maart 2008

1.

Meditatie

Meditatie

10

2.

Kat

Ademoefening

15

3.

Hond

Omgekeerde houding

20

4.

Garudasana

Staande houding

25

5.

Virabdrasana 2

Staande houding

30

6.

Aan de muur hangen

Vooroverbuiging

35

7.

De drie Bandhaxe2x80x99s

Pranayama

40

8.

Vlinderen

Zittende houding

45

9.

Janu Sirsasana

Vooroverbuiging

50

10.

Ardha Matsyendrasana

Torsie

55

11.

Cobra

Achteroverbuiging

60

12.

Sprinkhaan

Achteroverbuiging

65

13.

Savasana

Ontspanning

75

Mulabandha, Uddiyanabandha en Jalandaharabandha

Ga zitten op een meditatiekussentje met de benen gekruist voor je. De hielen zijn in de lies, de kniexc3xabn zijn lager dan je heupen. (lukt dat niet, ga dan anders zitten bijv. in virasana of diamantzit). Voel de contactvlakken met de onderlaag. De voeten, de hielen, de zitbotjes. Voel de verticaliteit van de rug. De wervels liggen op elkaar als een torentje. De nek is lang, het hoofd wordt omhooggetrokken aan een touwtje naar het plafond. Voel de opgestrektheid van je lichaam.

Vouw de vingers dan in elkaar en adem in en strek de armen boven het hoofd. Maak je zelf lang. Voel de ruimte in je wervels die vrijkomt. Op een uitademing komen de armen weer naar beneden en leg de handen op de dijbenen of de kniexc3xabn.

Kijk dan hoe je zit, voel je adem, wees je bewust van je innerlijk. Voel de beweging van de adem; voel het rijzen en dalen van je buik. Kijk naar je gedachten en laat het hierbij. Lukt het niet is het ook goed. Alles is goed, niets is fout. Wees alleen met je aandacht bij wat er gebeurt in je lichaam. Geeft alles de volle aandacht.

Ga dan met je aandacht naar je pyreneexc3xabn. Het gebied tussen de anus en vagina of het gebied tussen de anus en de ballen. Adem in en op een uitademing trek je de pyreneexc3xabn zachtjes op. Adem in en laat los. Adem uit en trek het gebied weer aan. Het is het gevoel alsof je je plas ophoudt. Adem in en laat los. Doe dit een aantal keer op het tempo van je eigen ademhaling.

Ga dan met aandacht naar je buik. Adem in en op een uitademing trek je de buik in, adem in laat los. Adem uit trek de buik weer in, etc. Laat dan de adem weer los en adem normaal.

Ga dan met je aandacht naar je keel. Je zit goed rechtop. Adem uit en op een inademing breng je de kin naar borst waarbij de nek lang wordt. Je zet je keel hiermee op slot. Adem in en laat los. Herhaal de oefening.

Dan gaan we de drie bandhaxe2x80x99s samen doen. Adem uit trek de pyreneexc3xabn aan, de buik in en breng de kin naar de borst. Houd de adem even vast en adem in en laat los. Herhaal de oefening 2 x.

Forceer jezelf niet, doe het rustig aan. Laat dan deze ademhaling los en adem normaal. Voel na.

Adem langzaam wat dieper in en uit. Zet de handen met de handpalmen tegen elkaar aan voor de borst en buig naar voren. Leg het voorhoofd op de grond. Lukt dat niet, maak dan vuisten je handen met de duimen aan de buitenkant, leg de vuisten op elkaar en leg rustig je hoofd hierop. Voel zo even na en kijk naar binnen.

Wat doet de houding?

  • Deze houding houdt de levensenergie onderaan bij de wortel en de onderrug en aan naar boven vast.
  • Voorkomt energieverlies toe.
  • Versterkt de bekkenbodem en de buik.