Les 28 maart 2009 (2e chakra)

1.

Welkom en uitleg chakraxe2x80x99s en 2e chakra

10

2.

Voelen van de chakraxe2x80x99s

Ontspanning

25

3.

Meditatie 2e chakra; van rimpeling tot golfslag

Meditatie

40

4.

Tadasana en rondjes draaien in water

Staande houding

55

5.

Grote Cirkel

Staande houding

60

6.

Hurkzit

Polariteitshouding

65

8.

Patschimotanasana

Vooroverbuiging

75

7.

Badha Konasana

Zittende houding

70

9.

Kameel

achteroverbuiging

80

10.

Cobra

achteroverbuiging

85

11.

Liggend op de buik benen heen en weer

Polariteitshouding

90

12.

Schouderstand

Omgekeerde houding

95

13.

Brug

Achteroverbuiging

100

14.

2e chakra ademhaling op muziek met bhastrika ademhaling met visualisatie van opgaande energie op inademing en neergaande energie op uitademing.

Pranayama

115

15

Yoga Nidra uitgebreid

Ontspanning

150

Van rimpeling naar golfslag

Ga in een houding zitten waarin de rug soepel opgericht is en waarbij je ontvankelijk kunt zijn voor jezelf. Kantel het bekken een paar keer van voren naar achteren zodanig dat je vanuit het bekkengebied de hele romp in een golfbeweging brengt.

Laat deze beweging vanuit zichzelf tot stilstand komen, alsof het lichaam zelf zijn houding vindt.

Voel de zachte, ontvankelijke voorzijde van het lichaam.

Voel de krachtiger achterzijde.

In een harmonieus samengaan van beide kun je de heelheid in jezelf voelen.

Voel de ruimte van het bekken: aan de achterkant, aan de voorkant, de zijkanten, de bodem van het bekken. Voel globaal het geheel, als een open zachte ruimte.

Voel de mondholte en de tong. Laat ook hier de ervaring van het gebied voor zichzelf spreken, niet vanuit een herinnering maar vanuit het xe2x80x98nuxe2x80x99 als levende ervaring.

Terwijl je verbonden blijft met het gevoel van de mondholte, voel je ook de ruimte van het bekken. Voel de hele romp als de verbindende ruimte tussen beide. Voel het geheel. Deze ruimte is de bedding van je ademstroom. Verbind je helemaal met de beweging van de adem.

Voel de ruimte waar de ademstroom vrij is. Geniet ervan. Voel dan de ruimte in jezelf waar de ademstroom minder toegankelijk is of waar de adem omheen gaat. Voel beide ruimtes tegelijkertijd.

Het is alsof je de beperking tijdens de inademing heel licht iets benadrukt en tijdens de uitademing steeds meer loslaat. In deze afwisseling ontstaat er een beweging van binnenuit. Laat deze beweging vrijer worden, als de neiging van de energie zelf die de ruimte krijgt om te bewegen. Zo kom in een beweging die jouw levensenergie op dit moment verlangt.