Les 2 juni 2010

 

1.

Vipassana

Meditatie

10 min.

2.

5 tibetanen 9x

Losmaakoefeningen

20

3.

Virabdrasana 1

Staande houding

25

4

Danser

Staande balanshouding

30

5.

Padahastasana

Staande vooroverbuiging

35

6.

Janu sirsasana

Vooroverbuiging

40

7.

Ardha matsendrasana

Torsie

45

8.

Cobra

Achteroverbuiging

50

9.

Halve boog

Achteroverbuiging

55

10.

(halve) kaars

Omgekeerde houding

60

11.

Berg met 7 tuinen

Ontspanning

75

De Berg met de 7 tuinen, een chakra-oefening

Ga op je rug liggen met je ogen dicht en ontspan.

Ga met je aandacht naar je voeten en vraag de voeten om 1 voor 1 de tenen los te laten, en vraag dan aan je enkels of ze je voeten kunnen loslaten en dan je kniexc3xabn, je onderbenen, je bekken, je bovenbenen, aan je hele rug, de wervelkolom te ontspannen en, aan je bovenrug om je schouderbladen te ontspannen, aan je schouders om je armen los te laten, aan je polsen om je handen te laten gaan, aan de handen je vingersxe2x80xa6..

Als je dan je aandacht langs de voorkant van je lichaam laat strijken, kun je aan je borstkas vragen je ribben te ontspannen ,zodat je longen zich vrij kunnen ontplooien en er ruimte ontstaat, aan je buik om zacht te worden zodat er ruimte ontstaat voor al je buikorganen. En zo je hele lichaam langslopend kom je bij je nek en vraag je aan je nek om je schouder te ontspannen en je hoofd om je onderkaak te laten zakken, aan je mond om je lippen te laten ontspannen, en aan je kaken om je wangen zich te laten worden, aan ej oogkassen om je ogen nog wat meer ruimte te geven ,aan je oogleden zich rustig over je ogen te vlijen, aan je voorhoofd om je wenkbrauwen te ontspannen, aan je schedel om de hoofdhuid los te laten en zelfs binnen in je hoofd vraag je aan de schedel ruimte te biededen aan je beide hersenhelft, en die te laten masseren op het ritme van je rustige ademhaling. En zelfs de geluiden stromen gewoon in en uit zodat ook je oren heel ontspannen zijn en losjes aan je hoofd zittenxe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6xe2x80xa6..

 

Terwijl je zo doorgaat met waar je bezig bent en jij zelf de ruimte geeft je steeds rustiger en prettiger te voelen kun je je voorstellen dat je over een pad wandeltxe2x80xa6xe2x80xa6.. Het is een heel mooi pad, de lucht is helder en de zon schijnt. Je pad leidt je naar berg. Het is de Berg met de 7 tuinen, die terrasvormig boven elkaar op de hellingen van de berg liggen. En terwijl je zo je gemak er van neemt kun je deze berg beklimmen en de eerste tuin binnen gaan. Deze staat vol met rode bloemen en ze stralen een hele bijzondere energie uit,. Ze hebben een boodschap voor je die luidt: je hebt het recht om op deze wereld te zijn, je bent hier veilig, je mag er helemaal zij. Ze geven ook de verbinding aan met de aarde die onze kosmische moeder is. Als je wilt en de bloemen spreken je aan, kun je er wat van meenemen terwijl je weer verder gaat op je tocht naar omhoogxe2x80xa6

En als je dan zo de tweede tuin bereikt zie je een tuin vol oranje bloemen, zachtjes wuivend inde wind. Het zijn de bloemen van de communicatie, het laten stormen van de dingen, het genieten van je lichaam, van je seksualiteit. Ook van deze bloemen kun je meenemen wat je wilt terwijl je nog verder omhoog gaat, zo helemaal in je eigen tempo.

En als je dan in de derde tuin komt zie je een zee van gele bloemen, en voel maar eens hoe je die zo ervaart? Deze bloemen zijn de bloemen van het ik dat zijn plaats inde wereld verovert in werk en gezin, die helpen je om voor jezelf op te komen, om je stem te laten klinkenxe2x80xa6xe2x80xa6En ook hier neem je maar mee wat je juist nu zo goed kunt gebruiken om zo jouw persoonlijke boeket samen te stellen.

En als je er dan aan toe bent, kom je in de groene tuin. Hier vindt je geen bloemen maar varens en grassoorten. Deze tuin ademt rust en vrede uit. Het is de tuin van de verbondenheid met het grotere geheel. In deze tuin kun je de liefde voelen voor alles wat leeft, het is ook de tuin van de verbinding tussen lichaam en geest en de tuin waarin de onderste en de bovenste tuinen zo helemaal met elkaar worden verbonden. En voel maar, hoe de rust en de harmonie op jeinwerken terwijl je hier zo wat vertoeft, voordat je weer veder gaat. En ook hier kun je meenemen, wat op dit moment in je leven zo nodig isxe2x80xa6xe2x80xa6..

En als je dan de volgende tuin bereikt, die nog weer hoger op de berg ligt en de lucht wordt ook al ijler, kom je inde tuin van de blauwe bloemen. In allerlei tinten zie je de prachtige blauwe bloemenxe2x80xa6. Zij zijn het symbool van de creativiteit, ze helpen je om je creativiteit in de wereld te zetten, d.m.v. je stem, je gezang, je dichten of tekenen, je dansen of schilderen, koken of bloemschikken, het doet er niet toe wat. Geef jouw eigen unieke geschenk maar aan de wereld die je heeft voortgebrachtxe2x80xa6xe2x80xa6 Ook hier neem je maar mee wat je kunt gebruikenxe2x80xa6

Terwijl je verder gaat nog hoger, nog ijler.. Tot je aankomt inde paarse tuin. Hier bloeien de bloemen van de intuxc3xaftie. Hier zijn geen tegenstellingen meer. Hier kun je leren vertrouwen op je eigen innerlijke stem, je innerlijke gids, hier bloeit ook de spiritualiteit en kun je leren vertrouwen op innerlijk horen, zien en weten, waardoor je steeds dichter bij je eigen ziel komt en tijd en ruimte in elkaar beginnen te vervloeienxe2x80xa6xe2x80xa6. En nadat je hebt meegenomen wat nodig is

Kun je weer verder gaan to helemaal tot boven op de berg, waar de zuivere witte bloemen bloeien.. het ik zijn dwingende kracht verliest en er stilte, ruimte en licht ontstaat. Deze bloemen helpen je om stil en xe2x80x9cwetendxe2x80x9d te zijn en afgestemd op het universum. Van deze bloemen gaat een helende zuiverende werking uit. Laat dit licht helemaal door je heen gaan en alle cellen in je lichaam die dit nodig hebben vervullen met hun heilzame energiexe2x80xa6xe2x80xa6..En ook hiervan kun je meenemen wat nodig is,

En met je boeket ga je dan wee terug naar waar je vandaan gekomen bent. Je gaat weer door de witte tuin, door de paarse tuin, door de blauwe, naar de groene, de gele, naar de oranje, tot in de rode tuin en je kijkt nog maar eens omhoog naar de top, zodat je je alles herinnert wat je zo hebt ervaren. En als je terug bent op de plek waar je vandaan gekomen bent, kun je zo nog eens nagaan, welke tuin je het meest heeft aangesproken, heb je alle tuinen even helder kunnen ervaren? En aar welke tuin zou je het liefst nog even terugkeren, om juist van de speciale energie nog wat langer te kunnen genieten? Wetend, dat je wanneer je maar wilt, ten alle tijde terug kunt gaan, kun je nu voorbereiden om weer helemaal klaar helder wakker te worden.

Ik zal je daarbij helpen door te tellen van 1 tot 5 en bij 5 ben je fit en klaarhelder wakker.

De eerste tel is 1 en je gaat helemaal wakker worden.

Twee je bent wakker.

Drie je doet je ogen weer open.

Vier je rekt alles lekker uit.

Vijf je bent weer helemaal fit en klaar helder wakker!

 

Eén gedachte over “Les 2 juni 2010”

  1. Wat een geweldige lessen zijn er dor je uitgewerkt met de geweldige ontspanningsoefeningen erachter aan !! SUPER!!
    Ik geef zelf ook yogales vind je het goed als ik je ontspanningsoefeningen overneem om in mijn lessen te gebruiken??

    NAMASTE!
    Johanna

Reacties zijn gesloten.