Les 16 oktober 2008

1.

Vipassana

Meditatie

10

2.

Zonnegroeten, eerst langzaam en dan in een flow

Losmaakoefeningen

20

3.

Trikonasana

Staande houding

25

4.

Parsvatonasana

Staande houding

30

5.

Prasarita padottanasana

Staande vooroverbuiging

35

6.

Patschimotanasana

Vooroverbuiging

40

7.

Janu Sirsasana

Vooroverbuiging

45

8

Mariyasana simpel

Torsie

50

9

Navasana

Buikspieroefening

55

10.

Brug

Achteroverbuiging

60

11.

Leegpers en dode kevertje

Liggende houding

65

12.

Het Huis van de zintuigen

Ontspanning

75

Het huis met de zintuigen

(eerst enige ontspanning)

Stel je voor dat je een prettig landschap wandelt, bijv. een bos. Je ruikt alles om je heen, je hoort de geluiden, je voelt de wind licht langs je wangen strijken. Het is een mooie dag.

Je wandelt over een pad met kiezels. Voel hoe je hierop loopt. Hoe zet je je voeten neer? Hoe is je ademhaling?

Het pad gaat over in een pad met houten stammetjes. Hoe is je ademhaling nu? Hoe zet je je voeten neer?

Dan gaat het snel, verandert het pad in een zandpad. Hoe klinken je voeten nu? Hoe is je ademhaling? Hoe beweeg je je armen in harmonie met je stappen?

Het pad leidt naar een huis. Je bent er welkom. Het is het huis van de zintuigen. De deur staat open en brengt je in een grote hal met vijf deuren. Op de eerste deur staat de kamer van het kijken. Ga maar binnen en kijk maar eens wat je hier aantreft. Hoe zijn de kleuren? Wat zie je allemaal? Hoe voel je je hier en wie zijn er nog meer? Of  ben je alleen?

Dan keer je terug naar de hal en ga je de tweede kamer binnen. Dat is de kamer van het luisteren. Wat hoor je hier? Hoe zijn de geluiden? Hoe voel je je hier? Zou je langer willen blijven of ben je nieuwsgierig naar de andere kamers?

Weer ga je naar de hal en dan naar de kamer van het voelen. Hier kun je van alles aanraken en voelen,  de muren, de wanden. Zijn ze hard of zacht, warm of koud, glad of juist hobbelig? Hoe voel je je hier?

Ga terug naar de hal om naar de volgende kamer te gaan. Dat is de kamer van de geuren. Hier ruik je van alles. Vreemde geuren, opwindende geuren, oude geuren, vertrouwde geuren van lang geleden. Soms komen hier ook oude beelden bij.

Dan ga je terug naar de hal en naar de laatste kamer. De kamer van de smaak. Hier kun je van alles proeven. Zoet en zout, zuur en bitter, noten, taart, kazen, brood, vruchten te veel om op te noemen en terwijl je geniet, merk je ook geuren, want de kamers van geur en smaak zijn met elkaar verbonden. Hoe voel je je hier? Kun je en durf je te genieten?

Dan ga je terug naar de hal en overdenk je welke kamer je het meest aanspreekt.

Wetend dat je altijd naar dit huis kunt terugkeren, verlaat je het huis. Buiten schijnt de zon. Het lijkt wel of je alles nu beter ziet, meer hoort, beter ruikt.

Je gaat weer terug over het pad met het zand, het pad met de boomstammen, het pad met de kiezels, terug naar waar je vandaan bent gekomen.

Als je bent aangekomen kun je je voorbereiden om weer helemaal terug te komen. Je voelt je dan uitgerust en helemaal ontspannen, zo ontspannen dat je weer naar verlangt om weer actief te worden.

Ik zal je daarbij helpen door te tellen van 1 tot 5 en bij 5 ben je fit en klaarhelder wakker.

De eerste tel is 1 en je gaat helemaal wakker worden.

Twee je bent wakker.

Drie je doet je ogen weer open.

Vier je rekt alles lekker uit.

Vijf je bent weer helemaal fit en klaar helder wakker!