Les 14 februari 2009 Chakra workshop 1

1.

Welkom en uitleg chakraxe2x80x99s en 1e chakra

10

2.

Voelen van de chakraxe2x80x99s

Ontspanning

25

3.

Meditatie 1e chakra; piramide meditatie

Meditatie

40

4.

Zonnegroet met opbouw

Losmaakoefening

55

5.

Boom

Staande balanshouding

60

6.

Stoel en staande achteroverbuiging

Staande houdingen

65

7.

Trikonasana

Staande houding

70

8.

Ardha chandrasana vanuit de trikonasana

Staande balanshouding

75

9.

Padahastasana

Staande vooroverbuiging

80

10.

Janu sirsasana

Vooroverbuiging

85

11.

Ardha matsyendrasana

Torsie

90

12.

Cobra

Achteroverbuiging

95

13.

Sprinkhaan

Achteroverbuiging

100

14.

1e chakra ademhaling op muziek met bhastrika ademhaling met visualisatie van opgaande energie op inademing en neergaande energie op utiademing.

Pranayama

115

15

Yoga Nidra uitgebreid

Ontspanning

150

Ervaren van de zeven chakraxe2x80x99s

Ga op de grond liggen op je rug. De benen liggen languit. De armen liggen ontspannen naast je  lichaam. Sluit de ogen en stel je vijf ademhalingen lang voor dat je met elke inademing diepe ontspanning inademt en met elke uitademing alle spanningen loslaat en uitademt. Voel je  vanzelf rustiger wordt en meer ontspannen.

Leg nu de wijs-, middel- en ringvinger van je rechterhand op het hoogste punt van je hoofd. Adem tienmaal diep en regelmatig in en uit en probeer de aanraking op je hoofd zo duidelijk mogelijk te voelen.

Leg vervolgens dezelfde drie vingers tussen je wenkbrauwen en concentreer je opnieuw tien ademhalingen lang op de aanraking.

Verplaats de drie vingers naar de onderkant van je keel. En probeer opnieuw de aanraking tien ademhalingen lang zo bewust waar te worden.

Leg dan je drie vingers ter hoogte van je hart op het midden van je borstbeen. Adem tien maal diep en regelmatig in en wordt je bewust wat je op deze plaats voelt.

Leg daarna je drie vingers op je navel en adem bewust tienmaal in en en uit en voel de aanraking zo bewust mogelijk.

Als volgende stap leg je de drie vingers net boven je geslachtsorgaan, waarna je opnieuw tien ademtochten lang zo bewust mogelijk probeert gewaar te worden wat je op deze plaats voelt.

Draai je daarna langzaam op je linkerzij en leg de drie vingers van je rechterhand aan de achterkant op het onderste eind van je wervelkolom. Wat wordt je daar gewaar? Concentreer je tien ademhalingen lang wat je op deze plaats voelt.

Draai weer terug op je rug. Strek je armen gemakkelijk langs je romp uit en voel nog eens vijf ademhalingen lang in je lichaam. Wees met je aandacht terug in de ruimte. Draai je op je rechterkant en kom langzaam omhoog.|

Piramide meditatie

Ga zitten met gekruiste benen. (sukhasana) Leg de handen op de kniexc3xabn. Als dat niet lukt ga dan zitten in virasana of op een stoel. Zorg dat je de benen wat uit elkaar hebt. Sluit de ogen. Zorg dat de rug lang en recht is. Met een rechte rug kan de energie door de rug stromen. Voel het gebied bij je stuitje.

Trek een denkbeeldige lijn vanuit de stuit naar de linkerknie.

Ga vandaar naar de rechterknie. En vandaar weer terug naar de stuit. Voel deze drie punten, de stuit, en de kniexe2x80x9den, als hoeken van een driehoek. Voel niet alleen de hoeken en de verbindende lijnen, maar voel ook de ruimte in de driehoek, je basisvlak, als veld van energie. Blijf daar even in aanwezig.

Voel weer het gebied rond de stuit. Van daaruit voel je de opgaande lijn richting je kruin. Voel je kruin. Van daaruit langs je linkerarm naar beneden richting linkerhand en xe2x80″knie. Voel dit gebied. Van daaruit weer terug naar je stuit.

Voel op dezelfde wijze als je basisvlak de ruimte van deze driehoek links achter met als hoeken de stuit, de kruin en je linkerknie. Voel deze ruimte, niet te gebonden aan de precieze vorm, maar als een veld van indrukken.

Voel weer het gebied rond de stuit. Ga van daaruit richting rechterknie en xe2x80″hand. Voel dit gebied. Van daaruit langs de arm omhoog richting kruin. Voel het gebied bij de kruin. Van daaruit weer terug naar de stuit. Wees ook in de ruimte van deze driehoek rechts achter stil aanwezig. Niet zoekend, maar afgestemd op wat er als is.

Voel de kruin. Van daaruit langs de arm naar de rechterknie en xe2x80″hand. Voel dit gebied. Van daaruit naar de linkerknie en xe2x80″hand. Even stil aanwezig zijn. En dan weer langs de linkerarm terug naar de kruin. Voel deze driehoek, dit hele vlak aan de voorkant, als een bewust ontvankelijk veld.

Voel dan alle vier de driehoeken (de basis, links en rechtsachter en de voorkant) tegelijkertijd, als xe2x80x98een veld van energie. Samen vormen zij een piramide. Wees daarin helemaal aanwezig, zo dat het xe2x80x98een ruimte wordt, zonder dat er een nadruk ligt op boven, onder , voor of achter.

Je kunt dan gaan ervaren dat in jouw ruimte de mate van gebundelheid van de energie verschillend is. Alsof j in bepaalde gebieden meer aanwezig bent dan in andere gebieden. Merk dat op.

Ga eens helemaal op in een gebied dat meer voelbaar is. Vaak is dit een spanningsplek. Ervaar deze bundeling van energie. Intensiveer het zelfs nog even, alsof je de bundeling bewust nog even benadrukt. Laat het dan weer verzachten, alsof je de energie zonder enige dwang uitnodigt om zich te verspreiden.

Als dat niet gebeurt is het ook goed. Je identificeert je niet met een deel maar met het geheel, alsof je jezelf uitnodigt je gehele ruimte te bewonen. Globale aandacht.

Voel dan het gebied rond de stuit. Beweeg eens licht met het staartbeentje, alsof je er even mee kwispelt. Laat het weer vrij en voel de ruimte eromheen.

Voel de ruimte onder de stuit en onder bekkenbodem. Laat de overbodige spanning los en voel, helemaal verbonden met de aarde, de kracht van het gedragen worden. Voel dat je jezelf met de geringste innerlijke wending meer kunt laten zakken of juist meer ruimte kunt geven aan de oprichtende kracht. In deze toestand van bewust aanwezig zijn kun je heel helder ervaren in hoeverre er evenwicht is tussen de mate waarin je bent opgericht en loslaat.

Blijf dan niet langer spelen met de energie. Laat ook de vorm van de piramide volledig los. Je voelt alleen maar de ruimte van te zijn, waarin je aandacht globaal is: stil aanwezig in het geheel, zonder iets te willen, te zoeken, af te wijzen of te verwachten.