Je bent niet wat je denkt

Hoe ga je om met de doorgaande stroom van gedachten, beelden en veronderstellingen die je hebt over jezelf, de ander en de wereld?

Gedachten zijn heel normaal, maar het kan te veel worden als het stress oplevert en je het contact met de rest van je lichaam verliest. En gedachten als ‘ nu moet ik stoppen met denken’ werkt ook niet en het denken wordt er alleen maar erger van. 

Hoe breng je meer balans in je gedachten? Ik zet vier tips op een rij.

  1. Gebruik technieken uit de mindfulness. Ga zitten en richt je aandacht op je adem. En richt daarna ook je aandacht op je gedachten. Als er een gedachte voorbij komt: bekijk je deze: wat voor soort gedachte is het (piekeren, herinneren, fantaseren, plannen of iets anders), neem waar of je het ergens voelt in je lichaam en ga dan weer terug met je aandacht naar je adem. Blijf dit herhalen. Je kan ook voorstellen dat je de gedachte op een wolk zet en dat je de wolk weg laat drijven in de lucht. Wat je in ieder geval niet probeert is om de gedachte op de thee uit te nodigen en er mee verder mee te gaan.
  2. Als er sprake is van negatieve gedachten over jezelf, kan je affirmaties proberen. Positieve zinnen die je tegen je zelf zegt en blijft herhalen zodat het je het verinnerlijkt en het ook voelt en gelooft. Meer informatie staat in bijvoorbeeld in het boek “ je kunt je leven helen” van Louise Hay. Denk aan affirmaties als: “ ik leef in harmonie met alle mensen, dieren en dingen om me heen. Ik ben in vrede” of ‘ Ik veroordeel en bekritiseer mezelf niet langer. Het staat me vrij om mezelf te houden zoals ik ben”.
  3. Als het gaat om depressieve gedachten kan het zijn dat de eerste twee tips niet afdoende zijn. Ga dan na waarom je depressieve gedachten hebt en zoek hulp. De moderne inzichten zien in dat depressieve gedachten ook een lichamelijke oorzaak kunnen hebben. Zie het artikel in de Volkskrant van afgelopen vrijdag.
  4. En als laatste tip bijgaand (bekend) plaatje die in zicht brengt wat er werkelijk zou kunnen gebeuren. Dat is in de praktijk maar heel klein. Wellicht geeft dat wat rust in je hoofd.