Grenzen

Hoe herken je je grenzen? Yoga kan meer inzicht geven in je eigen grenzen. Door met aandacht in een yogahouding te staan en goed te voelen. Sta je dan te lang in de houding en overschrijd je je grenzen? Of andersom kan ook: kom je te snel terug uit de houding en kom je lang niet bij de grens? Het is goed om je grenzen te verruimen, maar wel in het juiste tempo wat bij je past. Dus niet te snel. Je kan dat voelen doordat je adem stokt, de houding niet meer ‘prettig’ is of omdat het echt pijn doet.

En als het lukt om de yogamat, lukt het dan ook in het dagelijks leven? Dus lukt het daar ook om met aandacht bij te zijn zodat je voelt wanneer je te hard werkt of iets anders ’te’ doet? Makkelijk is het zeker niet, en het is niet erg dat het met vallen en opstaan gebeurt. Je kan het oefenen door elke dag een bepaalde dagelijkse handeling ‘mindful’ te doen. Dus bijvoorbeeld met aandacht tanden poetsen, eten, de afwas of de trap oplopen.

genoeg

Nr. Omschrijving Min.
1.

Zitten

Adem gelijk in en uit 4 of 5 tellen

Vouw handen in namaste en breng armen omhoog

10
3

Staande houdingen

-tadasana

-zwaaien met de armen

-draaien heupen/bekken

-vinyasa virabhadrasana, parsvha uttanasa en utthita trikonasana

Ga staan stap naar voren met het linkerbeen. Adem in breng gestrekte armen boven het hoofd, adem uit en buig voorover over het voorste gestrekte been, adem in kom in de tweede krijgers houding en adem uit in de driehoekshouding.

-eenvoudige evenwichtshouding: been zijwaarts omhoog

-tadasana en urdha utkatasana:

Ga staan en adem in strek armen boven het hoofd, adem uit buig de benen en armen langs knieën, adem in strek adem in stoelhouding.

35
4

Houdingen op handen en knieën:

-Ekapada ushtrasana: ga op knieën zitten, zet rechtervoet naar voren; adem in strek armen omhoog en adem uit buig voorover het gestrekte been.

-Kind houding

-kat

-hond

45
5

Oefeningen op de buik:

– cobra

-variant sprinkhaan

50
6 Torsie: krokodil met gebogen benen op yin-wijze 60
7 Happy baby op yin-wijze 65
8 Savasana 75