Gezond door yoga

Gisteren stond een artikel in de NRC over de therapeutische effecten van yoga.

nrc

 

Yoga lijkt goed te doen voor je gezondheid, maar de wetenschappelijke onderbouwing is er nog niet.

Iyengar gaf in zijn boek Yoga Dipika (licht op yoga) uit 1966 al aan welke houdingen voor welke klacht goed zouden zijn.

iygenar

Dat gaf mij destijds toen ik begon met yoga het idee dat met yoga al mijn lichamelijke klachten te verhelpen zouden zijn. En ja als ik de serie tegen nekpijn uit het boek Het grote yogatherapieboek van Remo Rittiner doe helpt dat ook echt tegen de nekpijn.

remo

Duidelijk is ook dat yoga helpt bij klachten als depressie, angst en stress. Of het ook altijd genezend is, weet ik niet. Dat heeft ook te maken met aspecten als voeding en slaap. En bij een multisysteemziekte als sarcoïdose is yoga niet genezend, maar kan wel helpen klachten te verminderen en te accepteren.

Dus ja doe veel yoga, leef ook gezond en ervaar zelf wat yoga met je doet.