Anahata- hartchakra

De vierde chakra is de hartchakra of de Anahata-chakra. Anahata betekent het zich eeuwig vernieuwende. Het hart is van oudsher het symbool van de liefde. De hartchakra vormt het centrum van de mens, deze chakra verbindt de onderste drie chakraxe2x80x99s van de instincten met de bovenste drie chakraxe2x80x99s van het hogere, menselijke bewustzijn.

In xe2x80x99t kort

Element: lucht

Zintuig: tastzin

Werkorgaan: handen

Kleur: groen

Mantra: Yam

Trefwoorden: polariteit, boven-onder (stijgen-dalen), eerste bewustwording van geestelijke vermogens, het principe van geven en nemen, medegevoel, openheid en warmte, levensvreugde, hoger inzicht.

Themaxe2x80x99s: vergeven, zich openen, liefde

Karakterisering en grofstoffelijk lichaam

De locatie van de hartchakra is de plexus cardiacus, het hart. Deze chakra bevordert het functioneren van de longen en het hart door verse zuurstof en levenskracht en pranische energie te verschaffen. De vierde chakra regelt dus de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Via de thymusklier wordt het afweersysteem bexc3xafnvloedt.

De Anahata-chakra is het energetische centrum van de liefde, het medeleven, de menselijkheid en de geborgenheid. Deze chakra zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met de ander en voert van het ik-bewustzijn naar het wij-bewustzijn. Met behulp van de hartchakra is het mogelijk een relatie met iemand anders aan te gaan zonder door egoxc3xafstische motieven te worden gedreven. Het ontwikkelen van onbaatzuchtige liefde in de zin van christelijke naastenliefde, maar ook in de zin van het boeddhistische medeleven met alle mensen is de belangrijkste opdracht bij het openen van de vierde chakra. Op het niveau van de hartchakra begint de bewustwording van onze geestelijke vermogens. We ontdekken bij onszelf een drang om ons met intellectuele dingen bezig te houden en ons bewuster te worden. De hartchakra is het centrum van inzicht en bewustzijn. In het hart als orgaan van inzicht manifesteert het element lucht zich. Lucht verbindt, zoals de liefde alles verbindt.

Tips:

xc2xb7         Doe regelmatige vierde chakra-oefeningen.

xc2xb7         Houd van andere mensen, maar zeker van jezelf.

xc2xb7         Doe elke dag iets goeds voor jezelf en anderen.

xc2xb7         Draag geregeld groene kleren of slaap onder een groen dekbedovertrek.

xc2xb7         Leg rozenkwarts onder je kussen of bed.

xc2xb7         Vergeef anderen, zodat je hart gereinigd wordt.

xc2xb7         Doe regelmatig ademhalings- en meditatie-oefeningen.

xc2xb7         Bezin je in rust op je eigen behoeften; houd evt. een dagboek bij.

xc2xb7         Word verliefd of lees romantische boeken.