Ajna chakra

Inleiding

De zesde chakra is de voorhoofdschakra, derde oog, de Ajna-chakra. Ajna staat voor autoriteit, zeggenschap, onbeperkte macht.

De Ajna-chakra is gelegen in de plexus medulae, de zenuwknoop van de pijnappelklier, het punt tussen de wenkbrauwen. De ajna-chakra staat voor intelligentie en inzicht. Intelligentie schenkt een overzicht van de wereld. Inzicht gaat verder. Inzicht is ook paranormale of bovennatuurlijke vermogens.

In xe2x80x99t kort

Zintuig: xe2x80x98zesde zintuigxe2x80x99

Kleur: Violet en purper

Mantra: Om of ksjam

Trefwoorden: zetel van de ziel, intuxc3xaftie, zelfverantwoordelijkheid, heldere waarneming, inzicht, vertrouwen

Thema: wat is mijn levenstaak?

Karakterisering en grofstoffelijk lichaam

De ajna-chakra verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld. Deze chakra opent de poorten naar intuxc3xaftieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. In deze hogere werkelijkheid komt het vermogen om telepathisch te communiceren tot ontwikkeling. Wanneer deze chakra goed ontwikkeld is, komt het vaak voor dat men het gevoel heeft te weten wat er gaat gebeuren of dat men intuxc3xaftief andere mensen begrijpt. Een ander aspect van de Ajna-chakra is zelfkennis. Ervaringen met het derde oog worden vaak beschreven als het ervaren van licht, als momenten waarop iemand voor het eerst werkelijk de ogen worden geopend.

Deze chakra heeft een relatie met de hypofyse (hersenaanhangsel). Deze scheidt verschillende hormonen uit, die onder andere de groei, insuline-uitscheiding, melkvorming en lichaamsvloeistoffen reguleren en bijvoorbeeld ook invloed op de bijnierschors en de genitalixc3xabn uitoefenen. Als een soort van metaklier stuurt het de uitscheiding van hormonen door de andere klieren. Zelf wordt de hypofyse weer gestuurd door de hypothalamus, die op de impulsen van de sympathicus (het autonome zenuwstelsel) reageert. De klier is nauw verbonden met het zien en het ontwikkelen van visie. Sommigen beweren dat de hypofyse een ontvangststation is waarmee we op het bovennatuurlijke reageren.

Tips:

xc2xb7         Doe regelmatige zesde chakra-oefeningen, met name de meditaties.

xc2xb7         Train je intuxc3xaftie.

xc2xb7         Reageer bij verwarring niet in paniek, maar wacht af en luister naar je innerlijke stem.

xc2xb7         Leer van je fouten.

xc2xb7         Draag indigokleurige of violette kleding en slaap ook in beddegoed met deze kleuren.

xc2xb7         Bij overactiviteit: doe de lessen van de onderste chakraxe2x80x99s, werk met je dromen, mediteer in de natuur.

xc2xb7         Bij onderactiviteit: leer met NLP toekomstvisies te voren, mediteer regelmatig.